Składniki:
- szklanka ciecierzycy czerwonej
- pół szklanki kaszy jaglanej
- cebula
- marchewka
- tarty świeży imbir - ilość zależna od tego, czy wolisz smak bardziej wyrazisty, czy mniej. Ja dodałam niecałe pół korzenia
- natka pietruszki
- bułka tarta
- odrobina mąki ziemniaczanej
- sos sojowy
- przyprawy: odrobina kardamonu, curry, kurkuma, pieprz, sól
- oliwa z oliwek
Ciecierzycę i kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulkę na złoty kolor wraz z marchewką - najlepiej startą na tarce lub drobno pokrojoną w kostce.
Ciecierzycę, kaszę, warzywka i tarty świeży imbir przerzucamy do miski i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sos sojowy i przyprawy i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowana masa jest mocno lepiąca i zapewne nie będzie chciała Ci odejść od łyżki więc podsyp ją odrobinką mąki ziemniaczanej (dosłownie łyżki stołowe) i bułki tartej. Rób to pomału i po każdej ilości sprawdzaj masę. Jeżeli z masy łatwo Ci będzie formować kotleciki to znaczy, że bułki wystarczy. Na tą ilość ja dodałam niecałą szklankę.
Z tak przygotowanej masy formułuję kotleciki i smażę je na oliwie z oliwek na średnim ogniu z każdej strony i po bokach aż się zarumienią i uzyskają piękną złotą barwę. Kotleciki przekładam najpierw na ręcznik papierowy, który nadaje się do żywności aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Gotowe !!!
Smacznego :)
Daj znać jak wyszły :)
Propozycja podania: kotleciki z deepem pomidorowym, bazylią i awokado :) |
Komentarze
Prześlij komentarz