Przejdź do głównej zawartości

wege kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej



Dziś na obiad polecam Ci pyszne kotlety, których podstawą jest ciecierzyca i kasza jaglana. Są bardzo smaczne, pożywne i sycące. Idealnie smakują na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem np. ryżu czy kaszy gryczanej i warzyw, jak i w formie burgera w pełnoziarnistej bułce z warzywami lub na zimno jako samodzielna przekąska z deepem pomidorowym, na którego przepis znajdziesz na moim blogu. Ich przygotowanie zajmuje jakieś 30 minut więc możesz je przyrządzić po powrocie z pracy migusiem :) 

Składniki: 
  • szklanka ciecierzycy czerwonej 
  • pół szklanki kaszy jaglanej 
  • cebula
  • marchewka 
  • tarty świeży imbir - ilość zależna od tego, czy wolisz smak bardziej wyrazisty, czy mniej. Ja dodałam niecałe pół korzenia
  • natka pietruszki 
  • bułka tarta 
  • odrobina mąki ziemniaczanej 
  • sos sojowy 
  • przyprawy: odrobina kardamonu, curry, kurkuma, pieprz, sól  
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie: 
Ciecierzycę i kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulkę na złoty kolor wraz z marchewką - najlepiej startą na tarce lub drobno pokrojoną w kostce. 
Ciecierzycę, kaszę, warzywka i tarty świeży imbir przerzucamy do miski i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sos sojowy i przyprawy i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowana masa jest mocno lepiąca i zapewne nie będzie chciała Ci odejść od łyżki więc podsyp ją odrobinką mąki ziemniaczanej (dosłownie łyżki stołowe) i bułki tartej. Rób to pomału i po każdej ilości sprawdzaj masę. Jeżeli z masy łatwo Ci będzie formować kotleciki to znaczy, że bułki wystarczy. Na tą ilość ja dodałam niecałą szklankę. 
Z tak przygotowanej masy formułuję kotleciki i smażę je na oliwie z oliwek na średnim ogniu z każdej strony i po bokach aż się zarumienią i uzyskają piękną złotą barwę. Kotleciki przekładam najpierw na ręcznik papierowy, który nadaje się do żywności aby usunąć nadmiar tłuszczu. 
Gotowe !!! 
Smacznego :) 
Daj znać jak wyszły :) 
Propozycja podania: kotleciki z deepem pomidorowym, bazylią i awokado :) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jaglany sernik na zimno

Pozostając w temacie słodkości, dziś leci do Was przespi na pyszny jaglany sernik na zimno. Robię go dość często z różnymi dodatkami i za każdym razem podbija moje serce :)  Składniki  Ok 60-70 g ksylitolu (cukier brzozowy ) ja używam zamiast cukru gdyż jest dużo zdrowszy i ma niski indeks glikemiczny  Po 250 g sera białego chudego i połtlustego  Około 700 g jogurtu naturalnego  100 g ugotowanej kaszy jaglanej  owoce takie jak lubisz  Gorzka czekolada 80%, galaretka, wiórki kokosowe, owoce, rodzynki czy co tam lubicie do dekoracji na wierzch :)   50 g żelatyny  1. Ser biały blenduje na gładką masę z jogurtem  2. W tym czasie gotuje kasze jaglana. Na szklankę kaszy używam ok 2 szklanek wody gotuje aż kasza wchłonie cala wodę. Na opakowaniu jest podane żeby dodać oliwy i soli - ja tego nie czynię. Jak kasza się ugotuje również ja blenduje aby uzyskała gładka konsystencję  3. Żelatynę rozuszam w gorącej wodzie , około 250 - 300 ml. Na opakowaniu macie napisane żeby rozpuscic w 2 litr

domowe burgery

Kto z nas od czasu odo czasu nie ma ochoty pochłonąć jakiegoś cheat meala?? Zapewne każdy i pierwsze co przychodzi na myśli to hamburger albo pizza. Wcale tego nie neguje, bo każdemu od czasu do czasu należy się psychiczny luz. Jeśli jednak macie dzieci (szczególnie w wieku szkolnym, to zapewne wiecie, że w ich przypadku "niezdrowe żarcie" mogłoby stanowić podstawę ich diety. Wtedy często rozpoczynają się poszukiwania alternatyw dla śmieciowego jedzenia. Postanowiłam więc, w odpowiedzi na ten problem zdradzić Wam mój przepis na zastąpienie typowego hamburgera z sieciówki, zdrowszą i dużo bardziej wartościowszą wersją. Pamiętam, że do takiej kanapki możesz władować wszystkie warzywa jakie masz w domu. Moja wersja to tylko propozycja, którą możesz, a nawet powinieneś modyfikować wedle własnych upodobań :) Zatem do dzieła ;) Składniki na burgera: 500 gram mielonego mięsa z indyka, 1-2 jajka (zależy od wielkości ), 1-2 łyżki bułki tartej (tak po prawdzie to zawsze syp

wracamy do formy po ciąży

Szykując dla Ciebie kolejny post postanowiłam, że skupię się na temacie bardzo popularnym w ostatnim czasie - czyli powrocie do formy po urodzeniu dziecka. Na początek jednak musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: Czym dla Ciebie jest właśnie powrót do formy po ciąży i czego oczekujesz? Każda z Nas ma bowiem inne cele i dla każdej z nas, ten "frazes" będzie znaczył zupełnie co innego. Jedna marzy o płaskim brzucha, inna o magicznym zniknięciu nadmiaru skóry, a jeszcze inna chciałaby mieć z powrotem wąskie biodra i wchodzić w spodnie w rozmiarze S. Zrobiłaś to? Doskonale! Zatem skoryguj teraz swoją odpowiedź o rachunek sumienia i zastanów się nad tym w jaki sposób przygotowałaś swoje ciało do tego wymagającego dla niego czasu i czy poświęciłaś mu wystarczająco dużo uwagi zanim zaszłaś w ciąży, ale i podczas niej...? Zacznijmy od początku Cudów nie ma, nie oszukujmy się. Nic się samo nie wydarzy i rzadko kiedy możemy liczyć na cudotwórcze działanie genów, które sprawią,