Kto z nas od czasu odo czasu nie ma ochoty pochłonąć jakiegoś cheat meala?? Zapewne każdy i pierwsze co przychodzi na myśli to hamburger albo pizza. Wcale tego nie neguje, bo każdemu od czasu do czasu należy się psychiczny luz. Jeśli jednak macie dzieci (szczególnie w wieku szkolnym, to zapewne wiecie, że w ich przypadku "niezdrowe żarcie" mogłoby stanowić podstawę ich diety. Wtedy często rozpoczynają się poszukiwania alternatyw dla śmieciowego jedzenia.
Postanowiłam więc, w odpowiedzi na ten problem zdradzić Wam mój przepis na zastąpienie typowego hamburgera z sieciówki, zdrowszą i dużo bardziej wartościowszą wersją. Pamiętam, że do takiej kanapki możesz władować wszystkie warzywa jakie masz w domu. Moja wersja to tylko propozycja, którą możesz, a nawet powinieneś modyfikować wedle własnych upodobań :)
Zatem do dzieła ;)
Składniki na burgera:
- 500 gram mielonego mięsa z indyka,
- 1-2 jajka (zależy od wielkości ),
- 1-2 łyżki bułki tartej (tak po prawdzie to zawsze sypię na oko żeby miało właściwą konsystencję :)),
- 1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- olej kokosowy do smażenia.
Przygotowanie burgera :
Wszystkie składniki (poza olejem kokosowym) łączymy ze sobą. Wyrabiamy masę, aż jej konsystencja będzie jednolita i nie będzie lepić się do ręki (w takiej sytuacji można dodać odrobinę bułki tartej). Z powstałej masy formułujemy kotleciki i smażymy na oleju kokosowej z obydwu stron po kilka minut. Ja osobiście używam do tego patelni grillowej ale można też zwykłej.
Składniki na dodatki:
- burak czerwony gotowany - o jego zaletach przeczytasz w innym moim wpisie:http://aktywnie-nacodzien.blogspot.com/2016/08/lekka-saatka-z-burakiem-z-feta.html
- dojrzałe awokado
- kiełki brokuła
- sos pomidorowy, przepis na niego znajdziesz tu : http://aktywnie-nacodzien.blogspot.com/2016/08/domowa-pasta-pomidorowa.html
- 5 bułek razowych ( mnie więcej tyle burgerów wyjdzie Ci z te ilości mięska ),
- pomidorki koktajlowe do dekoracji i zjedzenia oczywiście.
Przygotowanie kanapki:
To chyba najprostszy element całego przygotowania :). Bułkę przekrajemy na pół i podpiekamy w piekarniku aż będzie lekko chrupiąca. Do tak przygotowanej ładujemy po kolei wszystkie składniki, które przygotowaliśmy jako dodatki + oczywiście nasze przepyszne burgerki i gotowe :).
Pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO !!!!
P.S. Jeśli macie ochotę na wersje wegetariańska to takową znajdziecie tu: http://aktywnie-nacodzien.blogspot.com/2016/10/wege-kotlety-z-ciecierzycy-i-kaszy.html
Komentarze
Prześlij komentarz