Dziś zapraszam Wasze kubki smakowe do krainy frutti di mare. Krewetki to najpopularniejsze skorupiaki jakie w swoim bogactwie posiadają owoce morza. Są łatwo dostępne i bardzo pyszne, a ponadto mają mała kalorii i są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. W 100 gramach produktu znajdziecie aż 18 gram białka i zaledwie 86 kcal. Zawierają także witaminy z grupy B, jod, wapń, selen, fluor oraz nieznaczne ilości żelaza, magnezu i cynku. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybie zatem warto włączyć je do swojej diety kilka razy w miesiącu.
Składniki:
makaron spaghetti,
około 400-500 gram mrożonych krewetek,
natka pietruszki - pęczek,
śmietanka 30% 200 gram,
1/2 kostki masła,
pomidorki koktajlowe około 250 gram ,
sok z połówki cytryny,
3 ząbki czosnku,
pieprz,
sól.
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy :).
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masełko, dodajemy do niego drobno posiekany czosnek i chwilkę smażymy. Krewetki obieramy (jeśli jest taka potrzeba), dokładnie myjemy, i suszymy papierowym ręcznikiem (takim, który nadaje się do kontaktu z żywnością), następnie skrapiamy sokiem z cytryny wrzucamy na patelnię. Smażymy je na maśle z czosnkiem około 10 minut. Następnie dodajemy 3/4 posiekanej pietruszki oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i razem smażymy jeszcze kila minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz sól i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron.
Najlepiej smakuje smakuje ze świeżo zmielonym pieprzem i świeżą aromatyczną pietruszką :)
Smacznego :)))
Komentarze
Prześlij komentarz