A dziś będzie trochę o arbuzie :)
Arbuz to owoc składający się głównie z wody. Dlatego jest idealną przekąską na gorące, letnie dni :D
Możecie go jeść do woli gdyż ma bardzo mało kalorii - 100g to około 30 kcal. Ponadto zawiera cenny dla organizmu likopen (o którym to pisałam przy okazji pasty pomidorowej). Jest bogaty w witaminy: A i C oraz składniki mineralne takie jak: magnez i potas. I pomimo tego, że w ponad 90% w jego składzie znajdziecie wodę, to zawiera jeszcze jeden bardzo cenny związek - mianowicie cytrulinę, która po dostaniu się do organizmu jest przekształcana w L-argininę, która z kolei wspomaga rozluźnienie naczyń krwionośnych.
Arbuz świetnie smakuje samodzielnie, możecie być również bazą do sałatek owocowych, które dodajecie do omleta lub płatków owsianych. U mnie dziś propozycja na upalne, gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na jedzenie, a jednak organizm trzeba odżywić :D
Przepis jest łatwy i szybki więc korzystajcie do woli :)
Składniki:
1/2 arbuza pokrojonego w kostkę i pozbawionego pesteczek :)
200 gram malinek
2 bananki
mleko ryżowe, które możecie zastąpić kefirem lub zwykłym mlekiem
liście mięty lub bazylii do dekoracji
kilka kostek lodu
Wykonanie:
Arbuza, malinki i banana zblendować na jednolitą masę, następnie dodawać mleko ryżowe, oczywiście cały czas blendując. Tak gotowy napój przelewamy do szklaneczek z lodem - najlepiej wysokich i na koniec dekorujemy listkami mięty lub bazylii :)
Prawda, że proste?
To do dzieła :) !
Smacznego!
Arbuz to owoc składający się głównie z wody. Dlatego jest idealną przekąską na gorące, letnie dni :D
Możecie go jeść do woli gdyż ma bardzo mało kalorii - 100g to około 30 kcal. Ponadto zawiera cenny dla organizmu likopen (o którym to pisałam przy okazji pasty pomidorowej). Jest bogaty w witaminy: A i C oraz składniki mineralne takie jak: magnez i potas. I pomimo tego, że w ponad 90% w jego składzie znajdziecie wodę, to zawiera jeszcze jeden bardzo cenny związek - mianowicie cytrulinę, która po dostaniu się do organizmu jest przekształcana w L-argininę, która z kolei wspomaga rozluźnienie naczyń krwionośnych.
Arbuz świetnie smakuje samodzielnie, możecie być również bazą do sałatek owocowych, które dodajecie do omleta lub płatków owsianych. U mnie dziś propozycja na upalne, gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na jedzenie, a jednak organizm trzeba odżywić :D
Przepis jest łatwy i szybki więc korzystajcie do woli :)
Składniki:
1/2 arbuza pokrojonego w kostkę i pozbawionego pesteczek :)
200 gram malinek
2 bananki
mleko ryżowe, które możecie zastąpić kefirem lub zwykłym mlekiem
liście mięty lub bazylii do dekoracji
kilka kostek lodu
Wykonanie:
Arbuza, malinki i banana zblendować na jednolitą masę, następnie dodawać mleko ryżowe, oczywiście cały czas blendując. Tak gotowy napój przelewamy do szklaneczek z lodem - najlepiej wysokich i na koniec dekorujemy listkami mięty lub bazylii :)
Prawda, że proste?
To do dzieła :) !
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz