Zapewne zdarza Ci się mieć ochotę na coś słodkiego :) I bynajmniej nie jest to jakiś owoc, ale zwyczajnie, normalnie coś mega kalorycznego, słodkiego i zapewne...niezdrowego :) Dlatego dziś dostaniesz ode mnie propozycję ciasteczek, które są szybkie w przyrządzeniu, mega kaloryczne (więc idealne jako posiłek przed treningowy), ale przy tym nie zapychają żołądka i są bardzo zdrowe.
Składniki:
300 ml płatków owsianych,
garść żurawiny suszonej (mogą być też inne owoce,np. rodzynki, śliwki, morele),
100 ml nasion chia,
3 łyżki dyni łuskanej,
wiórki kokosowe dekoracji,
szczypta soli, ja preferuję himalajską,
200 ml masła orzechowego,
100 ml miodu akacjowego - chodzi o to żeby był płynny,
tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Na początek rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. To bardzo proste. Wystarczy nalać wody do garnka. Na tymże garnku położyć talerz lub miskę aby para wody mogła nam to naczynie ogrzewać. A na tym naczyniu umieszczamy czekoladę, najlepiej połamaną na kosteczki bo wtedy będzie się równiutko topić. Oczywiście mieszamy tą miksturkę co jakiś czas, żeby wszystko ładnie się rozpuściło :)
W międzyczasie mieszamy składniki suche, czyli płatki, suszone owoce, dynię, chia i sól i skladniki mokre: masło orzechowe i miód. Łączymy je ze sobą w taki sposób aby stanowiły jednolitą całość.
Kolejnym krokiem będzie formułowanie kuleczek, które układamy na płaskiej powierzchni (ja wybrałam deskę do krojenia), najlepiej zabezpieczonej przez zabrudzeniem papierem lub folią aluminiową.
Następnie polewamy je rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do lodówki aby składniki się związały i utwardziły.
Smacznego !!!
Składniki:
300 ml płatków owsianych,
garść żurawiny suszonej (mogą być też inne owoce,np. rodzynki, śliwki, morele),
100 ml nasion chia,
3 łyżki dyni łuskanej,
wiórki kokosowe dekoracji,
szczypta soli, ja preferuję himalajską,
200 ml masła orzechowego,
100 ml miodu akacjowego - chodzi o to żeby był płynny,
tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Na początek rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. To bardzo proste. Wystarczy nalać wody do garnka. Na tymże garnku położyć talerz lub miskę aby para wody mogła nam to naczynie ogrzewać. A na tym naczyniu umieszczamy czekoladę, najlepiej połamaną na kosteczki bo wtedy będzie się równiutko topić. Oczywiście mieszamy tą miksturkę co jakiś czas, żeby wszystko ładnie się rozpuściło :)
W międzyczasie mieszamy składniki suche, czyli płatki, suszone owoce, dynię, chia i sól i skladniki mokre: masło orzechowe i miód. Łączymy je ze sobą w taki sposób aby stanowiły jednolitą całość.
Kolejnym krokiem będzie formułowanie kuleczek, które układamy na płaskiej powierzchni (ja wybrałam deskę do krojenia), najlepiej zabezpieczonej przez zabrudzeniem papierem lub folią aluminiową.
Następnie polewamy je rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do lodówki aby składniki się związały i utwardziły.
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz