Sezon na pomidory idzie pełną parą!!!
Ostatnio na targu udało mi się upolować piękne sztuki za 1 zł/kg więc postanowiłam zrobić z nich coś wybornego, żeby starczyło na dużej.
Pomidor- to wspaniałe warzywo ma tak mnóstwo wartości odżywczych, że jedzenie go powinno stać się dla każdego z nas codziennym rytuałem.
Zawiera m.in.:
likopen - to taki czerwony barwniczek, który nadaje pomidorkom im piękny kolorek. Poza tą funkcją, ma też działanie przeciw nowotworowe, wspomaga układ odpornościowy i jest pomocnikiem w usuwaniu złego cholesterolu we krwi,
Witaminy: C, K, E, B3, B6, kwas foliowy i biotynę,
Składniki mineralne: potas, magnez, miedź i mangan,
są niskokaloryczne gdyż w 100 g znajdziecie jedynie 18 kcal więc możecie je śmiało stosować w dietach odchudzających
mają działanie alkalizujące nasz organizm - czyli go po prostu odkwaszają :)
O dobroczynności pomidorów można by pisać cale księgi, ale jedno jest pewne - WARTO I TRZEBA JE JEŚĆ !!! Szczególnie w ciąży :)
Dziś moja propozycja na fantastyczną salsę pomidorową, która sprawdzi się idealnie jako dip do mięs, kanapek, ale również jako samodzielny sos np. do pełnoziarnistego makaronu (polecam wtedy użyć odrobinkę mniej czosnku), a całość zblendować.
1,5 kg pomidorów - najlepiej paprykowych
1 papryczka chilli
1 czosnek
świeża bazylia
świeża natka pietruszki
ok. 40 ml oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i gotować aż woda wyparuje - około 3 godzin.
Papryczkę, czosnek, bazylię i natkę drobno posiekać.
Następnie dodać do pomidorów, pogotować razem około 15 minut.
Po tym czasie dodać przyprawy oraz cukier i gotować jeszcze przez około 20 minut na bardzo małym ogniu.
Na koniec powoli wlać oliwę cały czas mieszając.
Smacznego !!!! :D
Ostatnio na targu udało mi się upolować piękne sztuki za 1 zł/kg więc postanowiłam zrobić z nich coś wybornego, żeby starczyło na dużej.
Pomidor- to wspaniałe warzywo ma tak mnóstwo wartości odżywczych, że jedzenie go powinno stać się dla każdego z nas codziennym rytuałem.
Zawiera m.in.:
likopen - to taki czerwony barwniczek, który nadaje pomidorkom im piękny kolorek. Poza tą funkcją, ma też działanie przeciw nowotworowe, wspomaga układ odpornościowy i jest pomocnikiem w usuwaniu złego cholesterolu we krwi,
Witaminy: C, K, E, B3, B6, kwas foliowy i biotynę,
Składniki mineralne: potas, magnez, miedź i mangan,
są niskokaloryczne gdyż w 100 g znajdziecie jedynie 18 kcal więc możecie je śmiało stosować w dietach odchudzających
mają działanie alkalizujące nasz organizm - czyli go po prostu odkwaszają :)
O dobroczynności pomidorów można by pisać cale księgi, ale jedno jest pewne - WARTO I TRZEBA JE JEŚĆ !!! Szczególnie w ciąży :)
Dziś moja propozycja na fantastyczną salsę pomidorową, która sprawdzi się idealnie jako dip do mięs, kanapek, ale również jako samodzielny sos np. do pełnoziarnistego makaronu (polecam wtedy użyć odrobinkę mniej czosnku), a całość zblendować.
1,5 kg pomidorów - najlepiej paprykowych
1 papryczka chilli
1 czosnek
świeża bazylia
świeża natka pietruszki
ok. 40 ml oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i gotować aż woda wyparuje - około 3 godzin.
Papryczkę, czosnek, bazylię i natkę drobno posiekać.
Następnie dodać do pomidorów, pogotować razem około 15 minut.
Po tym czasie dodać przyprawy oraz cukier i gotować jeszcze przez około 20 minut na bardzo małym ogniu.
Na koniec powoli wlać oliwę cały czas mieszając.
Smacznego !!!! :D
Komentarze
Prześlij komentarz