Przejdź do głównej zawartości

przepis na idealną wątróbkę z cebulą i jabłkiem


Zapewne wiesz ze wątróbka to bardzo zdrowy posiłek i należy go włączyć do swojej diety. O tym fakcie zawsze i w nieskończoność powtarzała mi babcia oraz mama. Niestety całe dzieciństwo i większość dorosłego życia nie pałałyśmy do siebie miłością. Od jakiegoś czasu przemogłam się i nawet się polubiłyśmy. Dlatego dziś polecę Ci mój przepis na wątróbkę, który został tak dopracowany aby wydobyć jak największą delikatność tego mięsa. Wątroba to narząd, uczestniczący w metabolizmie substancji toksycznych, leków obecnych w paszy, które spożyło zwierzę. Między innymi dlatego nie powinna być często spożywana przez ciężarne. Zawiera bardzo dużo żelaza (9,5 mg w 100 g),które zapobiega anemii i transportuje tlen do komórek oraz witaminy A. Niestety to właśnie ona w nadmiarze może prowadzić do wad płodu, szczególnie w obszarze twarzoczaszki i układu nerwowego. Oczywiście to nie tak, ze jeżeli zjesz wątróbkę to od razu zafundujesz maluszkowi jakąś tragedię. Po prostu nie należy jej jeść zbyt często i w zbyt dużych ilościach, a przy tym dodatkowe suplementować witaminy A. W tym czasie lepiej wybierać inne formy przyswajalnego żelaza, które znajdziesz między innymi w mięsie ( wołowina ma go najwięcej), natce pietruszki , orzechach laskowych czy białej fasoli. W celu zwiększenia ilości wchłanianego żelaza należy go spożywać wraz z produktami bogatymi w witaminę C.

Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 duża cebula  , lub 2-3 małe
2 jabłka średniej wielkości
1/4 kostki masła do smażenia
mleko
pieprz, sól, majeranek

Wykonanie
Etap pierwszy to przygotowanie i namaczanie wątróbki w mleku przez około 2 godziny. Wątróbkę należy dokładnie umyć i pozbyć się białych wiązadeł. Następnie wrzucam ją do misi i zalewam wątróbkę mlekiem.  Robię to po to, by pozbyć się gorzkiego smaku wątróbki oraz zneutralizować szkodliwe substancje, które wchłonęła wątroba podczas pełnienia swej roli jako filtra. Dzięki tej metodzie jest również delikatniejsza w smaku.
W międzyczasie przygotowuje pozostałe składniki, czyli kroję cebulę (nie za drobno, a raczej grubo) oraz jabłka w ósemki.
Etap drugi to smażenie wątróbki. Na patelni rozpuszczam masło (trzeba pamiętać, że punkt dymienia masła to około 170 stopni więc nie trzeba pilnować by się nie spaliło). Na rozgrzaną patelnię wrzucam wątróbkę (oczywiście po uprzednim odsączeniu z mleka). Smażę przez chwilę na dużym ogniu, często mieszając. Po około 5 minutach zmniejszam temperaturę i przykrywam patelnię pokrywką bo wątróbką się mogła udusić. Dzięki temu będzie ona bardzo miękka i delikatna w smaku. Po około 5-7 minutach dodajemy cebulkę i razem wszystko dusimy przez następne 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w ósemki jabłuszka i dusimy do momentu, aż jabłka będą miękkie. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i startym w rękach majerankiem :)
Wątróbka idealnie się komponuje z młodymi ziemniaczkami, czy kaszą gryczaną. U mnie dziś w formie fit, w towarzystwie warzywnej sałatki, bogatej w witaminę C :)
Smacznego :*

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jaglany sernik na zimno

Pozostając w temacie słodkości, dziś leci do Was przespi na pyszny jaglany sernik na zimno. Robię go dość często z różnymi dodatkami i za każdym razem podbija moje serce :)  Składniki  Ok 60-70 g ksylitolu (cukier brzozowy ) ja używam zamiast cukru gdyż jest dużo zdrowszy i ma niski indeks glikemiczny  Po 250 g sera białego chudego i połtlustego  Około 700 g jogurtu naturalnego  100 g ugotowanej kaszy jaglanej  owoce takie jak lubisz  Gorzka czekolada 80%, galaretka, wiórki kokosowe, owoce, rodzynki czy co tam lubicie do dekoracji na wierzch :)   50 g żelatyny  1. Ser biały blenduje na gładką masę z jogurtem  2. W tym czasie gotuje kasze jaglana. Na szklankę kaszy używam ok 2 szklanek wody gotuje aż kasza wchłonie cala wodę. Na opakowaniu jest podane żeby dodać oliwy i soli - ja tego nie czynię. Jak kasza się ugotuje również ja blenduje aby uzyskała gładka konsystencję  3. Żelatynę rozuszam w gorącej wodzie , około 250 - 300 ml. Na opakowaniu macie napisane żeby rozpuscic w 2 litr

domowe burgery

Kto z nas od czasu odo czasu nie ma ochoty pochłonąć jakiegoś cheat meala?? Zapewne każdy i pierwsze co przychodzi na myśli to hamburger albo pizza. Wcale tego nie neguje, bo każdemu od czasu do czasu należy się psychiczny luz. Jeśli jednak macie dzieci (szczególnie w wieku szkolnym, to zapewne wiecie, że w ich przypadku "niezdrowe żarcie" mogłoby stanowić podstawę ich diety. Wtedy często rozpoczynają się poszukiwania alternatyw dla śmieciowego jedzenia. Postanowiłam więc, w odpowiedzi na ten problem zdradzić Wam mój przepis na zastąpienie typowego hamburgera z sieciówki, zdrowszą i dużo bardziej wartościowszą wersją. Pamiętam, że do takiej kanapki możesz władować wszystkie warzywa jakie masz w domu. Moja wersja to tylko propozycja, którą możesz, a nawet powinieneś modyfikować wedle własnych upodobań :) Zatem do dzieła ;) Składniki na burgera: 500 gram mielonego mięsa z indyka, 1-2 jajka (zależy od wielkości ), 1-2 łyżki bułki tartej (tak po prawdzie to zawsze syp

wracamy do formy po ciąży

Szykując dla Ciebie kolejny post postanowiłam, że skupię się na temacie bardzo popularnym w ostatnim czasie - czyli powrocie do formy po urodzeniu dziecka. Na początek jednak musisz odpowiedzieć sobie na pytanie: Czym dla Ciebie jest właśnie powrót do formy po ciąży i czego oczekujesz? Każda z Nas ma bowiem inne cele i dla każdej z nas, ten "frazes" będzie znaczył zupełnie co innego. Jedna marzy o płaskim brzucha, inna o magicznym zniknięciu nadmiaru skóry, a jeszcze inna chciałaby mieć z powrotem wąskie biodra i wchodzić w spodnie w rozmiarze S. Zrobiłaś to? Doskonale! Zatem skoryguj teraz swoją odpowiedź o rachunek sumienia i zastanów się nad tym w jaki sposób przygotowałaś swoje ciało do tego wymagającego dla niego czasu i czy poświęciłaś mu wystarczająco dużo uwagi zanim zaszłaś w ciąży, ale i podczas niej...? Zacznijmy od początku Cudów nie ma, nie oszukujmy się. Nic się samo nie wydarzy i rzadko kiedy możemy liczyć na cudotwórcze działanie genów, które sprawią,